Sinds de start van “1dagniet”, de jaarlijkse campagne tegen inbraken die in 2014 werd gelanceerd, is het aantal woninginbraken in België met bijna 30 procent gedaald. Vorig jaar werden nog 51.617 inbraken geregistreerd, wat wel nog altijd overeenkomt met 141 per dag.

Dit meldde HLN in de maand oktober van dit jaar en dat is het goede nieuws.

Het slechte nieuws is dat er nog steeds veel criminelen zijn geïnteresseerd in het inbreken van uw woning. Dat betekent echter niet dat u het hen niet moeilijk kunt maken. De eerste stap bij het voorkomen van een inbraak is het elimineren van kansen en u kunt zelf veel doen aan het verkleinen van deze kansen. 

Als het gaat om het beschermen van uw gezin en uw bezittingen, kunt u niet voorzichtig genoeg zijn en er zijn tal van manieren om uw huis tegen inbraak te beveiligen. In deze blog geven wij u advies over stappen, die u kunt ondernemen om uw woning aan de buitenkant te beschermen.

Tips om uw woning aan de buitenkant te beveiligen

Volgens de politie vindt 70% van de inbraken of inbraakpogingen plaats aan de achterzijde van een woning, de overige 30% rond de voordeur en zijkant. 

Inspecteer de buitenkant van uw woning en verken de zwakke punten.

Er is geen betere manier om uw woning vanaf de buitenkant te beveiligen, dan het door de ogen van een inbreker te inspecteren. Als u ziet dat er ergens eenvoudig een raam kan worden opengebroken, zal een inbreker zeker tot dezelfde conclusie kunnen komen.

Let tijdens het controleren op kwetsbare plekken rondom uw woning op dure elektronica, kunst of meubels, die gemakkelijk door ramen te zien zijn. U hoeft uw hele woning niet opnieuw in te richten om dure spullen uit het zicht te houden, maar het kan geen kwaad om kleine aanpassingen te maken. U wilt inbrekers niet onnodig in de verleiding brengen!

Houd aanplantingen van struiken rond ingangen en looppaden laag

U wilt het een inbreker niet eenvoudig maken om zich te kunnen verstoppen wanneer hij probeert in te breken, dus als u een tuin heeft, elimineer dan deze potentiële verstopplekken. Dit zal het een inbreker lastiger maken. U kunt ook doornige struiken bij uw ramen plaatsen.

Installeer verlichting met bewegingssensoren rond uw woning, vooral bij ingangen.

Zet een potentiële inbreker in de schijnwerpers, voordat hij zelfs uw deuren of ramen bereikt. Voeg extra verlichting met bewegingsmelders toe bij ingangen en vooral in de donkere hoeken van uw woning. Als u in een appartement woont, zorg er dan voor dat er voldoende verlichting in looppaden en gangen aanwezig is om donkere hoeken te elimineren.

Leer uw buren kennen – beter een goede buur dan een ver familielid

Criminaliteit is meestal lager in hechte gemeenschappen, omdat buren eerder op elkaar letten en gemakkelijk een vreemdeling kunnen herkennen. Uw buren kunnen een van uw beste troeven zijn bij de preventie van inbraak, omdat ze voor extra ogen zorgen. En als uw buren een andere routine hebben dan u, is de kans groot dat ze in de buurt zijn op momenten waarop u niet thuis bent. Zij kunnen u dan waarschuwen voor verdachte activiteiten tijdens uw afwezigheid.

Als u een tuin heeft, houd deze dan vrij van speelgoed, gereedschap en ladders.

Een tuin, die is bezaaid met speelgoed kan een inbreker het idee geven dat er binnenshuis veel is te halen. Een ladder of gereedschapskist, kan een opportunistische inbreker helpen bij het verkrijgen van toegang tot uw woning.

Praat met uw gemeente over meer verlichting in uw straat.

Inbrekers onderzoeken vaak een hele straat of buurt om te bepalen of welke woningen een goed doelwit zijn, maar zij doen dit vaak het liefst als het donker is.  Een goed verlichte buurt zal een inbreker waarschijnlijk afschrikken van uw omgeving, of hem het op zijn minst erg moeilijk maken om onopgemerkt weg te komen.

Label uw persoonlijke sleutels niet en verberg extra sleutels niet buiten

Als uw sleutels zijn gelabeld en u deze verliest of als ze gestolen worden, kunt u in grote problemen komen, vooral als uw portemonnee met uw ID en adres erbij zijn. Inbrekers weten ook dat ze onder deurmatten en andere plekken verborgen sleutels kunnen vinden, dus laat in plaats daarvan een reservesleutel bij een vertrouwde buurman achter.

Tot slot nog enkele tips van de politie, die weinig kosten, maar veel impact hebben:

  • Laat geen berichten op de deur achter dat u (even) weg bent (ook niet op een antwoordapparaat).
  • Sluit uw achterdeur zodra de deurbel gaat – dit is soms een techniek van inbrekers om u aan de voorzijde aan de praat te houden, terwijl men achter uw rug uw huis leeghaalt
  • Laat nooit een venster, deur of poort open staan, zelfs als u maar heel even weg bent.
  • Laat uw draai- kipraam nooit op kipstand staan. De meeste ramen hebben op deze wijze slechts één steunpunt en zijn direct te openen. 
  • Registreer uw kostbaarheden (Registratiekaart voertuigen, registratiekaart juwelen, registratiekaart algemeen) en graveer ze indien mogelijk.

Andere maatregelen

En als laatste is er nog een aantal mechanische maatregelen, die u kunt treffen. Het is de moeite waard om te investeren in een kwaliteitshangslot voor elke buiteningang, zelfs als u het alleen ’s nachts vergrendelt, maar het is het beste om ze altijd op slot te laten. Dit geldt ook voor garagedeuren. Te denken hierbij valt aan een goede beveiliging aan een deur, die uit meerdere delen bestaat, zoals de cilinder, de slotkast, het beslag en de sluitplaat of sluitkom en uiteraard inbraakwerende veiligheidsdeuren.

Op zoek naar een degelijke beveiliging voor uw woning?

Euroblokdeuren heeft meer dan 30 jaar ervaring op het vlak van inbraakwerende en brandwerende veiligheidsdeuren.

Advies nodig? Wellicht hebben we ook voor u de juiste oplossing.