Inbrekers en sociale media

Ben je ook iemand die graag gaat fietsen, lopen, wandelen, … om in het weekend te ontspannen van een drukke werkweek? Ikzelf ben zo iemand. En ik laat het graag aan de buitenwereld zien. Om mijn sportieve prestaties te meten en mijn sportief ego op te krikken naar de buitenwereld, gebruik ik al een tijdje Runkeeper op mijn iPhone. Met Runkeeper weet mij, van deur tot deur te zeggen welk parcours ik heb afgelegd, wat mijn gemiddelde snelheid geweest is en hoeveel calorieën ik verbruikt heb. Echt handig om jezelf beter te leren kennen. Omdat 1 app niet genoeg is, ben ik ook nog eens Strava beginnen gebruiken. Binnen enkele weken zal ik weten welke app voor mij het meest interessante is en die blijf ik verder gebruiken.

Inbrekers kijken mee

De apps die ik zonet vernoem zijn even populair bij inbrekers. In Nederland spoort de Politie systematisch misbruik ervan op om inbrekers te klissen. Het is echt niet moeilijk om als inbreker werkelijk alles te weten te komen over je gaan en staan. Ze maken een vals Facebook profiel, nodigen je uit als vriend(-in) en voor je het weet is je Facebook profiel goud waard voor inbrekers. Zondag om 10:30u na het ontbijt ben je uit je woning gestapt, Runkeeper geactiveerd, fotootje van je nieuwe Cannondale van 8.500 euro op je profiel gezet, en hop, weg zijn we. Want de wereld moet weten waarmee je zoal bezig bent in het weekend. Smile, you’re on not-so-candid-burglar’s camera. Inbrekers nemen de tijd om je gewoonten te analyseren, weten hoeveel tijd je van huis weg bent en dan slaan ze toe. Je hebt ze perfecte instructies gegeven: Hé, kom rond 10:45u eens langs, rond 12:00u zijn we terug. Doe gerust uw ding ondertussen. De foto’s van je zoontje zijn verjaardagsfeest verraden ook nog eens dat zijn nieuwe fiets in de garage staat. Handig om weten. Dat spaart tijd uit.

Moraal van het verhaal: Scherm je profiel af en deel niet teveel

Het is wat tegenstrijdig met het concept van sociale media maar teveel delen en eender wie als ‘vriend’ toevoegen op je sociale media profielen is af te raden. Misschien moeten we gewoon meer afspreken met vrienden die ook gaan fietsen van onderweg een goeie stamcafé te vinden en daar onze verhalen te doen. De kans dat één van je vrienden professionele inbreker is, is wellicht iets kleiner dan de kans dat tussen je 450 zogezegde Facebook fans een inbreker zich schuil houdt.

We wensen je een sportief en veilig weekend!